KvK onder nummer 40103611                                              Webdesign © IB-sp

Nieuws

Meer burgerhulpverleners nodig

Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatse dan de ambulance. Juist in die cruciale eerste minuten kunnen zij een leven redden. Voor een goed werkend oproepsysteem zijn er overal in Nederland veel burgerhulpverleners nodig.

Meer uitleg burgerhulpverlening

Moet ik 24 uur per dag beschikbaar zijn?

Moet ik een reanimatiediploma hebben om me aan te melden?

Is het oproepsysteem overal actief?

Ja, het oproepsysteem is in heel Nederland actief. Dit betekent dat overal in Nederland burgerhulpverleners kunnen worden opgeroepen om te helpen bij een hartstilstand in de buurt.

Worden er meerdere mensen tegelijk opgeroepen?

Ja, het systeem stuurt altijd een oproep uit naar meerdere mensen in de buurt van het slachtoffer. De kans is dus heel groot dat je andere burgerhulpverleners aantreft bij het slachtoffer. Bovendien is degene die 112 belt ook bij het slachtoffer en ben je dus nooit alleen.

Kan er iets mis gaan omdat ik geen ervaren hulpverlener ben?

Bedenk altijd: zonder hulp overlijdt iemand met een hartstilstand. Je poging het slachtoffer te redden heeft dus altijd zin. En jouw inzet is waardevol voor nabestaanden. Het geeft hen troost dat iemand snel is gaan reanimeren en er alles aan heeft gedaan om hun dierbare te redden.

Misschien ben je bang dat je niet meer weet hoe je moet reanimeren. Vertrouw erop dat in een noodsituatie de kans groot is dat alles wat je geleerd hebt spontaan naar boven komt. En anders zijn vaak andere burgerhulpverleners ter plekke, die je steunen en coachen.

En anders zijn vaak andere burgerhulpverleners ter plekke, die je steunen en coachen.

Wie haalt een AED en is de AED altijd beschikbaar?

Burgerhulpverleners die dichtbij het slachtoffer wonen of werken krijgen een oproep. Een deel krijgt een adres door van een AED, en haalt eerst een AED op. Een ander deel krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan.

De 112-centrale geeft alleen locaties door van AED's die beschikbaar zijn. In het systeem staat vermeld op welke tijdstippen de AED toegankelijk is. Als de AED beveiligd is, krijg je een pincode om de kast te openen of de centralist opent tijdelijk de kast op afstand.

Met wie kan ik na een reanimatie praten?

Hulp bieden bij een hartstilstand kan ingrijpend zijn. Het is goed om erover te praten met je familie, vrienden of mensen die ook op de plek van de reanimatie waren. Soms kan professionele hulp nodig zijn.

Hier bij even een uitleg van wat er verwacht word van u als zich opgeeft voor de reanimatie cursus ,en op de lijst wilt staan voor de buurt,hopelijk is het zo een beetje duidelijk. Er hebben zich inmiddels al verschillende mensen aangemeld gelukkig.